jouw rol als OUDER

Gaat jouw kind met een chronische aandoening naar school?

Zorg in het onderwijs en jouw rol als ouder

Veel ouders voelen zich bezorgd om hun chronisch zieke kind op school achter te laten. Krijgt je kind wel de zorg die hij nodig heeft? Kun je de zorg wel overdragen aan iemand anders? Deze zorgen zijn heel normaal en begrijpelijk.

Het is als ouder goed om te weten dat iedere school verplicht is om te onderzoeken welke ondersteuning voor een leerling of student met een chronische aandoening nodig is, en die -binnen de mogelijkheden van de school- ook te bieden. De zorg aan leerlingen en studenten met een chronische aandoening mag door school dus niet zomaar geweigerd worden. In dit stappenplan ondersteuning in het onderwijs wordt dit verder uitgelegd.

Nu gebeurt het nog regelmatig dat scholen bij voorbaat alle zorg voor leerlingen uitsluiten uit angst dat het teveel tijd of geld kost of voor aansprakelijkheid met een verwijzing naar hun medisch protocol. Beide mag dus niet volgens het College voor de Rechten van de Mens

Als ouder vervul je een belangrijke rol in het uitleggen wat de chronische aandoening betekent voor je kind op school en wat je kind van school nodig heeft. Met het ouder worden van je kind coach je je kind in het nemen van zijn of haar eigen keuzen ten aanzien van de zorg op school. Deze website met informatie en hulpmiddelen helpt je daarbij.

Voor het basis- het voorgezet onderwijs

Begin bij onze doe-het-samen gids. Die je hier kan downloaden. De documenten voor ouders, zijn samen met die voor je kind en school ook beschikbaar in gedrukte vorm. Ze worden geleverd in een mooi blik als een doe-het-samen pakket met school. Je kunt de gids hier gratis bestellen.

Voor het mbo

Ook voor het mbo is er nu een gids om samen tot maatwerk te komen. Je kan deze gids voor je (bijna) studerend kind hier downloaden of bestellen.