Werkt in jouw lichaam iets niet goed? Je bent niet alleen! In elke klas zitten kinderen zoals jij. Die kinderen hebben bijvoorbeeld een allergie, astma, jeugdreuma of een spierziekte. Aan de buitenkant zie je dit meestal niet. Net als wanneer je pijn hebt. Of wanneer je moe bent. Dat zie je ook niet. Jij wil gewoon mee doen op school. Maar hoe doe je dat?
Snappen je klasgenoten je niet wanneer je moe bent of vaak thuis bent? Speel dan dit spel tijdens je spreekbeurt. Je klasgenoten en je leraar zullen je beter begrijpen. Download of bestel hier jouw gratis jouw exemplaar van het spel.
En wat doe je als je lichaam niet gewoon doet? Wat kan juf of meester doen om je te helpen? Wat kan je vriendje doen? Vertel wat vind jij fijn vindt. Zeg waar je een hekel aan hebt. Wanneer heb je hulp nodig? Hulp in de klas of hulp op het schoolplein? Om je te helpen is dit boekje speciaal voor jou geschreven! Met lekker veel tips!
In elke klas zitten gemiddeld drie leerlingen die iets hebben, waardoor hun lichaam niet helemaal meewerkt. Dat had je vast niet gedacht. Dat is bijvoorbeeld astma, jeugdreuma of een spierziekte. Aan de buitenkant is dit meestal niet te zien. De aandoening of de impact ervan is vaak onzichtbaar. Je bent dus niet de enige in de klas waarvan er iets in het lichaam niet optimaal functioneert.
Het is goed om na te denken wat jij nodig hebt op school, om zo gewoon mogelijk mee te kunnen doen. Hoe wil je bijvoorbeeld dat leraren met je omgaan? Wat kan je prima zelf? Of waar kun je misschien wel hulp bij gebruiken in de klas? In deze brochure staat handige info over hoe je dit regelt op school, maar ook tips over hoe je hulp kunt vragen en duidelijk kunt maken wat jij en hoe jij het wilt.
Je hoeft niet altijd alles helemaal alleen te doen op school. Soms is hulp van een vriend(in), je ouders of school handig. Vooral als het even niet zo gaat als verwacht. Er zitten in dit blik nog meer brochures. Die zijn vooral interessant voor je ouders en voor school, maar die kun je natuurlijk ook bekijken. Deze brochure is speciaal voor jou geschreven.
Handig om altijd op zak te hebben is de ‘leerlingenpas’. Vul deze in samen met je ouders en bijvoorbeeld je mentor. Dan hoef je aan leraren niet steeds een heel verhaal uit te leggen als je bijvoorbeeld moe bent. Je kunt dan gewoon je leerlingenpas onder hun neus schuiven. Hierop staan namelijk jouw rechten en plichten.
“Op school kan ik zelf beslissen wanneer ik schrijf of mijn notebook gebruik: in mijn werkboeken schrijf ik en als ik erg veel moet schrijven gebruik ik mijn notebook. Ik kan dat zelf bepalen!” (Leerling met een Spierziekte, Kenniskaart Neuro Musculaire Aandoeningen, Kennisgroep Speciaal)
”In de onderbouw van de havo miste ik steeds meer lessen. Wij maakten de afspraak dat ik minder uren zou volgen, zodat ik zo min mogelijk schooldagen zou missen. Ook hoefde ik bepaalde vakken niet meer te volgen zoals gym. Mijn mentor zat andere leraren ook echt achter hun broek aan. De gymleraar gaf me bijvoorbeeld een nul, omdat ik de lessen niet meer volgde. Mijn mentor zorgde ervoor dat dit een zes werd. Ook mocht ik tijdens een les de klas uitlopen als het niet ging. Dit gaf mij veel rust en dat hielp.” (uit het Tienermagazine alles over hoofpijn