“Waarom was jij afgelopen week steeds te laat op school en mag je vandaag eerder naar huis?” In elke klas zitten leerlingen die te maken hebben met beperkte of wisselende belastbaarheid. Dat zij fulltime naar school gaan, is voor hen niet vanzelfsprekend en ook praten ze er niet graag over. Dit zorgt vaak voor onbegrip bij anderen in de klas en op school. Er moet meer aandacht komen voor deze groep leerlingen en studenten. Er moet ook beter beleid worden ontwikkeld, zodat deze kinderen en jongeren niet meer tussen wal en schip vallen. Wij krijgen dan ook veel vragen van ouders en scholen rondom belastbaarheid van chronisch zieke kinderen en jongeren. Het is daarbij vaak lastig om een onpartijdige inschatting te krijgen van hoe belastbaar de leerling of student is. Hieronder vind je een aantal artikelen, tools en advies die je op weg kunnen helpen bij beperkte belastbaarheid.
Zoals het artikel "Laag Belastbaar en naar School" dat onlangs verschenen in het Ondersteuning in Onderwijs Magazine van Instondo.
Of bekijk de brochure 'Jouw leerling met Long Covid'. Hoewel deze brochure zich specifiek op Long Covid richt zijn de tips toepasbaar voor een vele grotere groep leerlingen die laag belastbaar zijn.
Onze thema's afstandsonderwijs en verzuim zijn direct gerelateerd aan beperkte belastbaarheid. Zo is onze routekaart afstandsonderwijs een belangrijk hulpmiddel bij lage belastbaarheid om te kunnen blijven leren.
Vind je het fijn dat er iemand met je meedenkt op het gebied van lage belastbaarheid neem dan contact op met onze hulplijn.
Tenslotte is er de brochure heeft en NJI samen met AJN de brochure van het NCJ ‘De rol van de JGZ bij vragen over belastbaarheid van ziekgemelde jeugdigen’. Belastbaarheid wordt hier omschreven als ‘een beschrijving van de mogelijkheden van de jeugdige om deel te nemen aan het onderwijs’. JGZ-professionals die betrokken zijn bij de scholen geven advies over de belastbaarheid. Dit is onderdeel van een “adviesplan” dat wordt opgesteld in samenspraak met de jeugdige en/of de ouder(s). Bij meervoudige problematiek is dit tevens in samenspraak met de professional(s) op school en zo nodig met eventuele andere betrokkenen. Hierbij wordt gekeken naar wat wel mogelijk is, nu en in de toekomst. Hiermee geeft de JGZ-professional input voor het Ontwikkelings Perspectief (OPP) document van de school. Het betreft een advies. Het is geen medische/ belastbaarheidsverklaring en wordt niet uitgedrukt in een percentage.