Afstandsonderwijs brengt leren én contact met de klas dichterbij

Bestel of download de routekaart afstandsonderwijs

Het afgelopen jaar hebben we veel vragen gekregen over de mogelijkheden van afstandsonderwijs voor leerlingen met een chronische aandoening. Vandaar dat we deze routekaart hebben ontwikkeld voor leerlingen en ouders. De routekaart:

• geeft antwoorden op negen veelgestelde vragen rondom afstandsonderwijs
  • biedt een keuze hulpmiddel voor leerling, ouder en school
  • geeft een vergelijkend overzicht van negen opties afstandsonderwijs

Klik hier om de routekaart te downloaden en eventueel zelf uit te printen.

Je kan de routekaart ook in gedrukte vorm gratis éénmalig hier bestellen.

Ben je geïnteresseerd in meerdere exemplaren voor jou of je organisatie, stuur ons dan een mail. De routekaart kost 2,50 euro per stuk (exclusief verzendkosten).

Wat zeggen anderen over de routekaart?

"Wij hebben de bestelling geplaatst omdat de routekaart een helder en handzaam overzicht geeft van de mogelijkheden om onderwijs op afstand te organiseren voor kinderen en jongeren met een chronische aandoening. Voor onze consulenten kan het een tool zijn om mee te nemen in de gesprekken met ouders en scholen over het gedeeltelijk of tijdelijk organiseren van onderwijs op afstand voor een leerling bij wie we betrokken zijn. Breder in het onderwijsveld hoop ik dat de routekaart professionals kan helpen die nog niet zo goed weten hoe ze het organiseren van afstandsonderwijs voor individuele leerlingen kunnen aanpakken of koudwatervrees hebben. Ouders kunnen met behulp van de routekaart gemakkelijker het gesprek over afstandsonderwijs met school aangaan en scholen krijgen met de routekaart meer inzicht in de mogelijkheden en route om te komen tot een oplossing die past bij het kind én bij de klas of school. Wij zijn dan ook blij dat er tevens een digitale versie van de routekaart is, die we gemakkelijk kunnen delen met anderen."  Aïsha Trokasti, Directeur Onderwijsconsulente, naar aanleiding van hun bestelling van 75 routekaarten.

“De routekaart biedt leerlingen perspectief als onderwijs in een klas (tijdelijk) te belastend is. Het geeft een praktisch houvast om in gesprek tussen de leerling, ouders en school afspraken over afstandsonderwijs te maken. Het biedt een helder overzicht van technische oplossingen. Veel gestelde vragen worden beantwoord. Zo draagt ‘zorgeloos naar school’ bij aan het voorkomen dat leerlingen het contact met de klas verliezen, onderwijsachterstanden opbouwen of thuis komen te zitten.”  Vincent Fafieanie, Expert Onderwijs – Jeugd bij het Nederlands Jeugd Instituut.

"Fijn dat er een routekaart is ontwikkeld. Er is bij scholen behoefte aan informatie en beleid. Dat ben ik aan het opzetten binnen mijn SWV. De routekaart kan daar onderdeel van gaan uitmaken."

"Ik ben ib-er op een basisschool en ik ben benieuwd op welke manieren we chronisch zieke leerlingen beter kunnen begeleiden."

Of lees dit artikel over de routekaart in het PO-magazine (no.5 juli 2021).

Helpdesk afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs wordt door veel scholen gezien als een tijdelijke oplossing zolang we te maken hebben met Corona. Het is voor ouders, leerlingen en school soms lastig om deze tijdelijke voorziening om te zetten in een blijvend aanbod. De routekaart is een eerste hulpmiddel om op en met school in gesprek te gaan hierover. Het kan ook zijn dat je als ouder of school behoefte hebt hebt aan een deskundig iemand die met je meedenkt in oplossingen. Dat kan! We hebben een helpdesk afstandsonderwijs bemand door Reinette, Kim en Kimberly. Zij hebben ervaring opgedaan in het regelen van allerlei verschillende soorten afstandsonderwijs voor hun eigen kinderen en voor kinderen en jongeren in hun netwerk. Stuur ons een mail met je vraag en je wordt teruggemaild of gebeld door Kimberly, Kim of Reinette.

Reinette

“Dankzij afstandsonderwijs hebben mijn zoons hun achterstand helemaal ingelopen, wat zeg ik, ze lopen zelfs voor. Bovendien zijn ze minder eenzaam en hebben uitzicht op een diploma. Kortom ze hebben weer een toekomstperspectief.”  Reinette de Boer

Schermafbeelding 2021-04-12 om 10.27.46.png

Kimberly

“Hopelijk kunnen we heel veel kinderen, scholen en ouders op weg helpen! Er is zoveel mogelijk. Onze kanjer heeft bewezen dat je met de juiste ondersteuning, in een mix van fysiek en afstandsonderwijs een prachtig uitstroomprofiel haalbaar is. Dit gun ik ieder kind.” Kimberly Kindt

Schermafbeelding 2021-04-12 om 10.15.30.png

Kim

“Wat ik hoop te bereiken bij de helpdesk is dat afstandsonderwijs een breed gedragen onderwijsvorm wordt door bewustwording van de meerwaarde. Het is een waardevolle aanvulling op het leren op school, maar zeker geen vervanging daarvan.”  Kim Appelo

foto kim.jpg

Gebruikerservaringen afstandsonderwijs van leerlingen, ouders en scholen

Parallel Onderwijs in de klas en thuis met een webcam

Praktijkvoorbeeld van interactief onderwijzen met de webcam van Openbaar Onderwijs aan de Amstel

Schermafbeelding 2021-04-10 om 12.57.20.png

De AVI1 Robot uitgelegd

Bekijk hier wat de AVI1 Robot kan betekenen.

AV1-in de klas ovv No Isolation fotograaf Estera K. Johnsrud.jpg

KlasseContact uitgelegd

Bekijk hier wat KlasseContact kan betekenen.

Klassecontact_beeld1 in de klas.jpg

IVIO@school uitgelegd

Bekijk hier wat IVIO@school kan betekenen.

IVIO@school 2 leerlingen.jpg