5 Tips voor een zorgeloze start van het nieuwe schooljaar 2023- 2024

 

Altijd een spannend moment voor leerling, student, ouder én school. Hoe zal het gaan met de nieuwe juf, meester, mentor, school of klas? Vandaar dat we een aantal tips voor jullie onder elkaar hebben gezet.

1. Nieuwe ronde, nieuwe kansen maar ook een nieuwe investering

Regelmatig wordt er gedacht dat één gesprek op school voldoende is voor de hele schoolperiode. Maar dat is niet zo. Het is belangrijk om in ieder geval elk nieuw jaar opnieuw kennis te maken, de gemaakte afspraken door te nemen, eventueel aan te passen aan nieuwe omstandigheden, te updaten enzovoort.

2. Maak (samen met je kind of ouder) gelijk een afspraak op school bij de start van het schooljaar

Doe dit met de nieuwe leerkracht, mentor of studieloopbaanbegeleider en leg daarbij uit dat je chronisch ziek bent. Dat het voor jullie belangrijk is om dit gesprek zo snel mogelijk in te plannen, om problemen en achterstanden te voorkomen. De start van het schooljaar is een drukke periode voor de meeste leerkrachten, dus een uitleg van het waarom is belangrijk.

3. Voorbereiding vooraf thuis

Download of bestel onze doe-het-samen gids voor het basis- en voortgezet onderwijs of mbo, als je dat nog niet gedaan hebt. De gids bestaat uit tips en informatie voor de leerling/ student, de school en ouder om samen in gesprek te gaan. Een gesprek over mogelijke aanpassingen en ondersteuning. Lees de gids eerst zelf zorgvuldig door. Deel dan de brochures bedoeld voor school met de leerkracht, mentor of studieloopbaanbegeleider voor de voorbereiding op jullie gesprek.

Afhankelijk van je leeftijd van je kind, bereid hem of haar ook voor. Geef hem of haar leerlingenbrochure en loop alvast samen de checklist met vragen uit de waaier door. Check (afhankelijk van de leeftijd) met je kind wat hij of zij wel of niet wil vertellen en aan wie.

Het afgelopen jaar weer veel vragen gekregen over de mogelijkheden van afstandsonderwijs voor chronisch zieke leerlingen. Vandaar dat we een routekaart afstandsonderwijs hebben ontwikkeld.

4. Voer het gesprek en leg afspraken helder vast

In de gids staan tips voor het gesprek en er zit ook een leerlingen/ studentenpas in waarin de gemaakte afspraken makkelijk kan vastleggen.

5. Bedenk en overleg of/ hoe je (kind) jouw/zijn/haar verhaal wil delen met klasgenoten

De meeste jongeren zeggen zelf dat het ze geholpen heeft om hun verhaal te delen. Doe het op een manier bij jou/ jouw kind past. Hoe, wanneer en aan wel of niet dat kun je zelf bedenken. Bijvoorbeeld door een spreekbeurt te houden of ons spel Vooruit Achteruit te spelen.

Wij kunnen met je meedenken

Kom je er niet uit, of vind je het fijn dat er iemand met je meedenkt neem dan contact met ons op. Iemand uit ons team van ambassadeurs denkt graag met je mee.

Samen gaan we er een mooie start van maken!