Verassende impact en bereik van het spel Vooruit Achteruit

 

"Het is duidelijk geworden waarom ik ziek ben en dat het normaal is dat ik iets soms wel en soms niet kan."

 

Dit vertelt een leerling na het spelen van ons spel Vooruit Achteruit, dat inmiddels een jaar geleden gelanceerd is. Het spel heeft zowel qua bereik als impact veel meer opgeleverd dan we hadden verwacht. We hebben het spel met name ontwikkeld om meer begrip te creëren in de klas. Uit onze enquête en feedback blijkt dat behalve meer begrip het spelen ook meer kennis en 'rekening houden met' oplevert. Bovendien heeft het spel ook impact op de onzichtbaarheid van kinderen met aandoeningen die vaak minder ernstig zijn, zoals astma, maar alsnog mentaal en fysiek belemmerend kunnen zijn. 

Omdat het spel inspeelt op een heel andere manier van onder de aandacht brengen wat een chronisch zieke leerling nodig heeft wordt het door leerkrachten ervaren als iets educatiefs én leuks om met de klas te doen in plaats van iets dat ook nog moet. Het leuke is ook dat er allerlei toepassingen zijn bedacht door gebruikers die wij van te voren niet hadden kunnen bedenken. Zoals eerst thuis spelen en dan pas op school durven, eerst alleen met juf/mentor spelen en dan pas in de klas, of meerdere keren in een klein tafelgroepje spelen. 

Voor kinderen die geen spreekbeurt over hun eigen aandoening willen of durven geven (te eng, te zielig, te veel aandacht op mij en mijn aandoening) is het spelen van een spel een goed alternatief. 

Qua bereik hebben we in een jaar tijd  616 gedrukte exemplaren verstuurd en 144 spelen gedownload. Extrapolerend uit onze enquête in hoeveel gevallen het spel wel of niet gespeeld is en met hoeveel spelers, resulteert dit in een totaal bereik van ruim 6000 kinderen die het spel daadwerkelijk gespeeld hebben

Voor de stichting is het een mooie aanvulling op ons aanbod dat wel voor verschillende doelgroepen is maar eigenlijk allemaal dezelfde methode gebruikt. In combinatie met de brochure en presentatie “de school met oog voor chronische zieke kinderen” is het een mooi school breed pakket.

Spel bestellen of downloaden

Het spel is hier nog steeds gratis te bestellen zolang de voorraad strekt en blijft te downloaden.

Bron

Bovenstaande gegevenszijn gegenereerd door degenen die het spel aangevraagd hebben. Daarnaast hebben we spontane feedback op onze socials en mail binnen gekregen. Tenslotte is een korte enquête gemaild naar ruim 400 van de 600 ontvangers van het gedrukte spel in de eerste helft van december. De enquête is door 53 personen ingevuld.