Zorgeloos met migraine naar school, samen maken we het verschil

Zondag12 september Dag van de Migraine 2021

 

In Nederland hebben 200.000 kinderen last van migraine. In een elke schoolklas zit gemiddeld één leerling met migraine Voor hen is iedere dag naar school niet altijd vanzelfsprekend. Je praat er niet over omdat je bang bent dat anderen het niet snappen, ondertussen ben je sneller moe of loop je achterstand op vanwege regelmatig verzuim. Met de nodige flexibiliteit en creativiteit hoeft migraine op school geen probleem te zijn. Hoofdpijnnet en Stichting Zorgeloos naar School hebben dit jaar de handen in elkaar geslagen om op 12 september, de internationale dag van de Migraine, te laten zien dàt het kan. En hoè het kan.

Emma, 12 jaar, gaat sinds dit schooljaar naar het Elzendaal College in Boxmeer.  Dankzij goede afstemming tussen school, arts, ouders en hebben Emma en haar ouders er vertrouwen in dat zij op een goede en voor haar veilige manier naar de middelbare school kan gaan. Ze is hierbij ondersteund door Hoofdpijnnet en ‘Zorgeloos naar school’.

In de week van 12 september zal via facebook iedere dag aandacht zijn voor het verhaal van Emma, iedere keer vanuit een andere invalshoek (Emma, ouder, arts, leerkacht). Kinderneurologen die bij 13 hoofdpijncentra werken, ontvangen een ‘blik’, een doe-het-samen gids voor ouders en leerkrachten.

Maatwerk centraal

Hoewel migraine dus een flinke aanslag kan zijn op het leven van een kind of jongere, hoeft dit niet te betekenen dat hij of zij niet mee kan doen op school. “Uit jarenlange ervaring hebben we geleerd dat maatwerk hierbij de sleutel is. En dan niet denken voor het kind wat nodig is, maar de leerling, ouder en school samen het goede gesprek voeren om zo tot een oplossing die bij de situatie past.” zegt Lydia Braakman, directeur van de stichting Zorgeloos naar School. Zoals ook blijkt uit deze reactie:

“Mijn dochter heeft chronische hoofdpijn met migraine. Hierdoor is ze veel moe. De jeugdarts heeft toestemming gegeven dat mijn dochter dinsdags en donderdags om 12 uur naar huis mag. Dit in combinatie met afstandsonderwijs en thuiswerk werkt heel goed.”

Handvatten om tot maatwerk te komen

Om de leerling, ouder en school te helpen om tot maatwerk te komen heeft Stichting Zorgeloos naar School prachtige handvatten ontwikkelt en die gebundeld in de doe-het-samen gids. Nelleke Cools, directeur van Hoofdpijnnet, voegt toe dat zij al jaren met veel plezier gebruik maken van deze gids. en samen hebben beide organisaties al vele kinderen, hun ouders en leerkrachten op weg geholpen.

Gids met brochure over Migraine

De doe-het-samen gids in blik kun je hier bestellen of downloaden. De brochure Jouw leerling met Migraine is hier te downloaden.