Nieuwe brochure "Jouw Leerling met Long Covid" lanceert praktische handvatten voor leerkrachten voor deze onzichtbare groep kinderen

 

Vandaag lanceren we de brochure Jouw leerling met long covid. Boordevol praktische informatie voor leerkrachten in het basis en voorgezet onderwijs. In Nederland zijn naar schatting dertigduizend kinderen en jongeren getroffen door long covid, een realiteit die te vaak onopgemerkt blijft. Terwijl deze jongeren dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van deze aandoening, is er dringend behoefte aan erkenning en ondersteuning.

In een recente uitzending van VPRO's ZappDoc1 deelde Roos (10) haar hartverscheurende ervaring: "Ik ga niet naar school, omdat ik long covid heb. En ik vind dat echt heel erg jammer, want ik zit alleen maar dagen thuis op de bank niks te doen." Haar verhaal staat niet op zichzelf. Tienduizenden leerlingen in Nederland missen schooldagen vanwege long covid, maar hun worsteling blijft vaak ongezien.

Om deze uitdagingen aan te pakken en de bewustwording te vergroten, lanceert Stichting Zorgeloos naar School vandaag in samenwerking met Kinderen met LongCovid de brochure "Jouw Leerling met Long Covid" gericht op leerkrachten. Deze gids biedt waardevolle inzichten en praktische tips om leerkrachten te helpen kinderen en jongeren met long covid effectief te ondersteunen. De brochure is een co-creatie van ouders, leerlingen en onderwijsprofessionals, wat zorgt voor een breed perspectief en praktische relevantie.

"Als een kompas in het onderwijs geeft deze mooie uitgave niet alleen praktische tips voor leerkrachten over leerlingen met long covid, maar ook een gevoel van solidariteit voor ons als ouders," merkt een ouder op.

Long covid is een complexe multisysteemaandoening die verschillende lichaamsfuncties en organen kan aantasten. De symptomen variëren sterk van persoon tot persoon, waardoor maatwerk essentieel is voor de juiste ondersteuning. Tot op heden bestaat er geen genezende behandeling voor long covid, wat de noodzaak benadrukt voor gerichte steun en begrip.

"Elke leerling met long covid is anders," benadrukt Lydia Braakman, directeur bij Stichting Zorgeloos naar School. "Het is cruciaal dat we behalve begrip maatwerk bieden met de mogelijkheid tot onderwijs op afstand  om deze jongeren te helpen bij hun herstel en hun doorlopende leerlijn zo soepel mogelijk te laten verlopen."

 

Download

Download hier direct de brochure "Jouw Leerling met Long Covid". Laten we samenwerken om deze jongeren de ondersteuning en erkenning te bieden die ze verdienen.

---

 

Kinderen met LongCovid is opgericht door ouders van kinderen met long covid. De groep zet zich in voor erkenning, biomedische behandeling en preventie van long covid bij kinderen: www.kinderenlongcovid.nl

De brochure is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.