Ga in gesprek over medisch gebruik van mobiel op school

 

De overheid heeft besloten dat vanaf januari 2024 smartphone en andere devices uitsluitend educatief gebruikt mogen worden op school. Er is nog geen landelijk verbod op het gebruik van smartphones, het is een richtlijn. Voor leerlingen die om medische reden hun telefoon nodig hebben, kan er een uitzondering gemaakt worden. De veiligheid van de leerling staat altijd op één!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Apps en programma’s om medicatie-inname bij te houden, herinnering aan medische handelingen en aanwijzingen. Denk hierbij aan een insuline en zuurstof aanwijzer of andere diabetes apps.
  • Hoortoestellenen bijbehorende digitale hulpmiddelen die verbonden zijn met mobiele apparaten kunnen leerlingen in staat stellen omtoegang te krijgen tot de lesstof.
  • Spraaksoftware, voorleessoftware, ondertiteling, vertaalsoftware en andere technologische oplossingen waardoor leerlingen toegang krijgen tot de lesstof en kunnen deelnemen aan de lessen.
  • Toegankelijkheids-apps die helpen bij het navigeren in school voor leerlingen met mobiliteitsproblemen.
  • Bij coeliakie of pinda allergie om te checken of er gluten of pinda's in een bepaald voedingsproduct zitten.
  • Directe hulplijn naar een ouder, veiligpersoon of behandelaar.

Wij raden scholen, leerlingen en hun ouders aan om tijdig met elkaar in gesprek te gaan om de specifieke behoeften en omstandigheden van de leerling te bespreken. Het is voor de leerling van groot belang om goede op maat afspraken te maken.

Wat een goede op maat gemaakte afspraak is, is voor iedere leerling verschillend. Belangrijkste vraag is wat de leerling nodig heeft om de taken op school (waaronder het examen) zo goed mogelijk uit te voeren. Elke leerling heeft andere zorg nodig, elk apparaat zijn eigen bediening en elke combinatie van zorg en apparaat is weer anders.

Geadviseerd wordt deze afspraken tijdig te maken en niet op het laatste moment voor een toets of examen. Bespreek ook de wijze waarop school de op maat gemaakte afspraken communiceert met de betrokken leerkrachten/medewerkers. Het is van belang dat alle betrokken medewerkers van de school van deze afspraken weten en er naar handelen.

Meer info op op website van de overheid, de vo-raad en dit addendum voor het speciaal onderwijs.