Impactassessment 2022 highlights

In 2022 hebben we gegevens uit vele bronnen gebruikt om een inzicht te krijgen van waar we nu staan. Zo blijkt een hoge mate van tevredenheid over de inhoud en kwaliteit van onze diensten en producten niet alleen uit de spontane ontvangen feedback, maar ook uit de online verwijzingen van onze partners en mate van mond op mond reclame genoemd in de aanvraagformulieren van onze producten.

Dimensies van onzichtbaarheid 2023-01-23 om 10.12.13.png

 

Hoe onzichtbaarheid van chronische zieke leerlingen tastbaar werd

Tijdens het uitvoeren van de verschillende projecten dit jaar werd de onzichtbaarheid van onze doelgroep enorm zichtbaar. Zo waren bijvoorbeeld verschillende zeer gemotiveerde en alerte leerkrachten, omdat ze zelf een kind met een chronische aandoening hebben, ervan overtuigd dat in hun klas geen chronisch zieke leerlingen zouden zitten.

Terwijl in beide gevallen tijdens het spelen van het spel Vooruit Achteruit bleek dat er minstens 3 een chronische aandoening hadden.

Dit heeft ons aan het denken gezet, en daaruit is de infographic geboren hier boven aan de pagina. De onzichtbaarheid is zeker een aandachtspunt waar we verder mee aan de slag gaan in 2023, onder andere met ons project 3dubbel.

 

Zorgeloos ingelogo met 40 chronische aandoeningen.pngzet voor ruim 50 verschillende chronische aandoeningen

“Als onderwijsadvies instantie voor onder meer leerlingen met een langdurige ziekte zijn wij betrokken bij de begeleiding van veel kinderen en jongeren met een chronische ziekte in alle vormen en niveaus van onderwijs. We hebben de andere blikken (PO en VO) al, ook de specifieke over diabetes, en gebruiken die voor onszelf als naslagwerk/voorbeeld voor faciliteitenkaarten, om te laten zien in presentaties en workshops en als bestel-inspirator voor scholen bij gesprekken e.d.” Judith Ossel (AED-Leiden)

Van Scoliose tot metabole ziekten. Van Kinderdagverblijf tot mbo. Dat ons materiaal zo breed inzetbaar is, daar konden we een paar jaar geleden alleen van dromen!
Heb jij ons materiaal gebruikt voor een chronische aandoening die er niet bij staat laat het ons weten.

 

zorgeloos naar het mbo gids.png

Het succes van onze mbo gids

De mbo gids is in eerste instantie de deur uitgevlogen, vooral richting mbo instellingen zijn er inmiddels ruim 1300. Opvallend is dat de mbo gids als eerste gids door meer onderwijsprofessionals is aangevraagd dan door ouders. Dat is een duidelijke trendbreuk ten opzichte van de drie gidsen ervoor waarbij de aanvragers in eerste instantie vooral uit ouders bestonden.

Een punt van aandacht bij al dit succes is dat een tweede golf van aanvragen door mbo studenten die getipt worden door hun mbo instellingen voor alsnog uitblijft. Nog geen honderd mbo studenten hebben de gids gedownload of besteld. We hebben 2 mbo studenten geïnterviewd die onze gids hadden aangevraagd. Uit dit gesprek zijn 2 zaken naar voren gekomen. Ten eerste dat het beste moment om met de gids aan de slag te gaan waarschijnlijk het laatste jaar op het VO is. Dan kan je je met de gids voorbereiden en er fris ingaan. Ten tweede de gids een prachtige ondersteuning biedt in het gesprek en mogelijke aanpassingen wanneer zowel student als mbo instelling hier beiden open voor staan. Als de mbo instelling hier niet voor open staat is de gids alleen niet voldoende.

Meer informatie over de hoe de mbo gids de deur uitvloog en hoe de gids ontvangen kun je hier lezen.