GIDS VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS
Voor leerlingen met een chronische aandoening is maatwerk cruciaal. Uit ervaring en onze impactassessment blijkt dat de meest effectieve manier om tot maatwerk te komen is om met onze gids samen om de tafel te gaan; leerling, ouder en school. Deze gids bestaat uit zes verschillende onderdelen voor leerling, school en ouder:
- een informatie boekje voor de basisschool leerling waar je aan kan denken voor het gesprek op school of in de klas
- een informatie boekje voor de middelbare school leerling over hoe je je kan voorbereiden op het gesprek op school of in de klas
- een stappenplan voor de ouder over hoe je het gesprek kan voorbereiden
- een stappenplan voor school voor hoe je het gesprek kan voorbereiden
- met in de waaier een checklist met gespreksonderwerpen en een overzicht van aanpassingsmogelijkheden per thema (vermoeidheid, beperkte mobiliteit , gym, toetsen & examens verzuim, medicatie) voor tijdens het gesprek
- De leerlingenpas waar de gemaakte afspraken kunnen aan het einde van het gesprek in kunnen worden opgeschreven.
De gids is aandoening overstijgend, en wordt inmiddels voor meer dan 80 verschillende aandoeningen gebruikt.
Download of bestel hier jouw exemplaar van gids voor het basis- en voortgezet onderwijs
Klik hier om alle zes onderdelen van de gids gratis te downloaden.
Klik hier om de gids in gedrukte vorm gratis éénmalig te bestellen.
Klik hier om de brochure Jouw leerling met long covid en leerlingen die chronisch ziek zijn geworden na andere bacteriële of virusinfecties, zoals leerlingen met ME/CVS, QVS, PANS/PANDAS, chronische Lyme of post-sepsis syndroom te downloaden.
Klik hier om de brochure Jouw leerling met migraine te downloaden.
Daarnaast hebben we de checklist met gesprekspunten uit de gids hier apart downloaden in het nederlands en in het engels.
Meer maatwerk door de gids
"Ik wil graag een compliment maken voor jullie waaier die in de gids zit. Mijn dochter heeft Cerebrale Parese en is door deze beperking vaak overprikkeld en oververmoeid. Ze maakt na de grote vakantie de overstap naar het VWO en óók loopt haar pgb af. Helaas vallen kinderen met CP niet onder de WLZ en moet er (twee)jaarlijks een nieuw gezinsplan of pgb aanvraag worden ingediend.... na al die jaren heb ik nog nooit zoveel duidelijke informatie in één waaier gezien als die van jullie. Ik ga deze waaier ook zeker delen met Facebook goep ouders met kinderen met Cerebrale Parese en met CPNederland. Mijn dank is groot"
We hebben met onze impact assessment aangetoond dat er door de gids meer maatwerk mogelijk is gemaakt. Inmiddels hebben we ruim 1500 gedrukte exemplaren van de gids in blik verstuurd naar gezinnen en scholen. Daarnaast zijn de onderdelen van de gids ruim 10.000 keer gedownload.