Gids voor maatwerk basis- & voortgezet onderwijs

GIDS VOOR MAATWERK BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS

 

Voor leerlingen met een chronische aandoening is maatwerk cruciaal. Uit ervaring en onze impactassessment blijkt dat de  meest effectieve manier om tot maatwerk te komen is om met onze gids samen om de tafel te gaan; leerling, ouder en school. Onze doe-het-samen gids bestaat uit zes verschillende onderdelen voor leerling, school en ouder. Met onder andere een leidraad hoe je het gesprek kan voorbereiden en met een vragenchecklist voor tijdens het gesprek. De gemaakte afspraken kunnen aan het einde van het gesprek worden opgeschreven in de bijbehorende leerlingenpas. Hieronder kun je een aantal gebruikerservaringen lezen, van een leerling, ouder en leerkracht.

Download of bestel hier jouw exemplaar van gids voor het basis- en voortgezet onderwijs

Klik hier om alle zes onderdelen van de gids gratis te downloaden.

Klik hier om de gids in gedrukte vorm gratis éénmalig te bestellen.

Daarnaast hebben we de checklist uit de gids in het Engels vertaald, die kun je hier downloaden. 

Meer maatwerk door de gids

We hebben met onze impact assessment in 2021 aangetoond dat er door de gids meer maatwerk mogelijk is gemaakt. Inmiddels hebben we al meer dan 1000 gedrukte exemplaren verstuurd en zijn de onderdelen van de gids ruim 10.000 keer gedownload. 

Lotte van Houten, 23 jaar PABO student, met chronische hoofdpijn en migraine

Lotte van Houten, 23 jaar PABO student, met chronische hoofdpijn en migraine

Via de gids worden alle partijen ‘gedwongen’ om ‘out-of-the-box’ te denken. Er wordt gekeken vanuit het oogpunt wat wel kan i.p.v. wat niet. De leerlingenpas vind ik heel overzichtelijk en lijkt me makkelijk te gebruiken. Wat ook goed is, is dat er veel aandacht is aan het regelen van het verzuim vooraf, zodat er geen druk op zit. Dit vond ik achteraf altijd heel vervelend.”

header_VLO9637.jpg

Judith de Gier, docent basisschool

Judith de Gier, docent basisschool

 “Wat goed dat deze gids er is! Hopelijk leidt het tot meer bewustwording bij mensen werkzaam in het onderwijs, als het gaat om chronische ziekte en wat dit voor een leerling betekent. Ik ben het meest enthousiast over het feit dat er hiermee een spreekwijzer is, die docenten handvaten biedt om het gesprek aan te gaan.” 

header_VLO9891.jpg

Annemieke, moeder van een 10-jarige dochter met de ziekte van Crohn

Annemieke, moeder van een 10-jarige dochter met de ziekte van Crohn

 “Wat had ik deze informatie graag gehad afgelopen december toen we er achter kwamen dat dochter (10) de ziekte van Crohn heeft. Zij scoort ineens een flink stuk lager en had al een negatief zelfbeeld door haar ziekte. De gids geeft hele fijne, duidelijke, bemoedigende informatie. Je hebt het gevoel machteloos te staan zonder back up, die is er met deze informatie. Super!”

header_VLO9999.jpg

Manja Bitterlin, namens het EDS-Fonds Nederland

Manja Bitterlin, namens het EDS-Fonds Nederland

“De gids van Zorgeloos naar School, is precies wat leerlingen met het Ehlers Danlos Syndroom (EDS) en hun ouders nodig hebben. Het fijne voor school is, dat de gids toepasbaar is voor alle kinderen met een chronische aandoening. Dit is mogelijk doordat de gids overkoepelende knelpunten te pakken heeft. Knelpunten als vermoeidheid, beperkte mobiliteit, gym, toetsen/examens en verzuim, die ook bij EDS spelen. Wij juichen de komst van deze gids enorm toe en kunnen dit iedere patiëntenorganisatie aanbevelen.” 

header_VLO9994.jpg