Migraine komt vaker voor dan je denkt

In Nederland hebben 200.000 kinderen last van migraine. In een elke schoolklas zit gemiddeld één leerling met migraine. Voor hen is iedere dag naar school niet altijd vanzelfsprekend. Je praat er niet over omdat je bang bent dat anderen het niet snappen, ondertussen ben je sneller moe of loop je achterstand op vanwege regelmatig verzuim. Met de nodige flexibiliteit en creativiteit hoeft migraine op school geen probleem te zijn.

“Mijn dochter heeft chronische hoofdpijn met migraine. Hierdoor is ze veel moe. De jeugdarts heeft toestemming gegeven dat mijn dochter dinsdags en donderdags om 12 uur naar huis mag. Dit in combinatie met afstandsonderwijs en thuiswerk werkt heel goed.”

Veel onbegrip op school rondom migraine want 'Iedereen heeft wel eens hoofdpijn'

Migraine is niet zomaar hoofdpijn. Bij migraine zorgt een ontregeling van de hersenstam ervoor dat iemand een migraineaanval krijgt. Bepaalde prikkels veroorzaken als het ware een soort kortsluiting in de hersenen. Migraine is een aandoening die in aanvallen voorkomt. Een kind dat een migraineaanval heeft, kan daar flink ziek van zijn. Hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree, het kan er allemaal bij horen.

Veel kinderen hebben vooral last van buikpijn en misselijkheid of braken en wat minder van hoofdpijn. Dit maakt het extra lastig om migraine te herkennen. Vooral ook omdat bij volwassenen hoofdpijn juist het voornaamste kenmerk is. Een migraineaanval kan heel plotseling opkomen. Het kind lijkt het ene moment nog prima in orde en moet het andere moment ziek en ellendig naar bed. Kinderen die er gevoelig voor zijn, kunnen steeds weer migraineaanvallen krijgen; van een paar keer per jaar tot meerdere keren in de week. 

Door samen in gesprek te gaan met hulp van onze gesprekstools kunnen leerling/student, school en ouder helder krijgen welke rol migraine speelt. Op basis van die inventarisatie kan gekeken worden naar mogelijke aanpassingen of ondersteuning die ook in gesprekstools staan genoemd.

Download de brochure 'Jouw leerling met migraine'

De brochure Jouw leerling met Migraine gaat verder in op wat  migraine inhoud, wat de oorzaak is, wat de gevolgen zijn, wat je ziet of merkt in de klas met tenslotte praktische tips voor school. De brochure Jouw leerling met Migraine is hier te downloaden.

"Mijn dochter is vorig jaar naar de brugklas gegaan. Door de brochure ‘Jouw leerling met Migraine’ mee te nemen hebben we een goed gesprek op school gehad en wordt er nu veel beter rekening met haar gehouden."