"Ik spreek altijd af dat ik bij iemand achterop kan als we teruggaan van de gym. Heen lopen gaat goed, maar terug niet.”

Demi, 10 jaar

Wat is jeugdreuma en wat houdt de behandeling in?

Bij jeugdreuma zijn de gewrichten van kinderen chronisch ontstoken. Jeugdreuma ontstaat in de kindertijd waarbij gewrichten chronisch onstoken raken. Hierdoor zijn ze dik, stijf en pijnlijk, en geven beperkingen bij het bewegen. Er zijn wel behandelingen mogelijk die de ontstekingen remmen en de klachten beperken. Jeugdreuma komt voor bij één op de duizend kinderen. Jeugdreuma is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem zorgt dat je lichaam in actie komt tegen schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën. Bij een auto-immuunziekte ziet het immuunsysteem het verschil niet tussen indringers en het eigen lichaamsweefsel. Het gevolg is dat het lichaam eigen weefsel aanvalt. Bij jeugdreuma valt het afweersysteem de gewrichten aan en raken ze ontstoken. De ontsteking wordt niet veroorzaakt door een infectie en er is dus geen gevaar voor besmetting van anderen. 

Jeugdreuma verloopt grillig. Er zijn periodes waarin de gewrichten ontstoken zijn en pijn doen, maar er zijn ook periodes waarin de ziekte rustig is. Als de ziekte rustig is, heb je nauwelijks klachten van de ontsteking zelf. Je kunt wel vermoeid blijven, al dan niet als gevolg van de medicatie die je krijgt om je reuma rustig te houden. De meeste ontstekingsremmers die bij de behandeling van jeugdreuma gebruikt worden, werken namelijk ook afweerremmend, Hierdoor is de leerling vatbaarder voor infecties en andere bijwerkingen.

Wat merkt de leerling zelf?

Aandachtpunten om over in gesprek te gaan bij jeugdreuma in de klas

Door samen in gesprek te gaan met hulp van onze gesprekstools kunnen leerling/student, school en ouder helder krijgen welke rol jeugdreuma speelt. Op basis van die inventarisatie kan gekeken worden naar mogelijke aanpassingen of ondersteuning die ook in gesprekstools staan genoemd.

Meer informatie over jeugdreuma op school vind je hier;