De ziekte van Crohn en Colitus ulcerosa

De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa zijn beide chronische darmontstekingen. De verschijnselen lijken wel wat op die van een flinke en lang aanhoudende buikgriep. Tussen de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa bestaan verschillen die van belang zijn voor de medische behandeling. Maar de praktische consequenties van de aandoeningen voor een leerling zijn hetzelfde.

De ernst van de ziekte verschilt van persoon tot persoon. De een ondervindt veel meer beperkingen van de ziekte dan de ander. De ziekten hebben een onvoorspelbaar verloop. Na een periode van ontstekingen (een opvlamming) kan het maanden of zelfs jaren duren voordat een kind opnieuw klachten ondervindt. Maar het is ook mogelijk dat een kind kort na elkaar een aantal opvlammingen krijgt. En soms duurt het
lang voordat een kind na een opvlamming volledig hersteld is. Tijdens een opvlamming kunnen de klachten zo ernstig zijn dat het kind in het ziekenhuis opgenomen wordt.

Wat merkt de leerling zelf?

Klachten die veel voorkomen zijn: buikpijn en buikkramp, diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en groeiachterstand, bloedarmoede en gewrichtspijn. De belangrijkste aandachtspunten in het gesprek zijn dan ook:

Tips voor het gesprek met de student of leerling met Crohn of Colitis ulcerosa en zijn/haar ouder(s)

Door samen in gesprek te gaan met hulp van onze gesprekstools kunnen leerling/student, school en ouder helder krijgen welke rol Crohn of Colitus ulcerosa speelt. Op basis van die inventarisatie kan gekeken worden naar mogelijke aanpassingen of ondersteuning die ook in gesprekstools staan genoemd.

Meer informatie vind je hier

In deze brochure voor school van Ziezon.

Of voor ouders, leerlingen en studenten bij vereninging Crohn en Colitis