"Ik mag gebruik maken van de lift op school als ik erg benauwd ben.
Er mag dan een vriendinnetje mee." Dat is fijn! Suzanne, 14 jaar
Astma, de meest voorkomende en onzichtbare aandoening op school
De meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen en jongeren op school is astma. In Nederland hebben namelijk ruim 80.000 kinderen astma. Dit komt er op neer dat er in iedere klas één of meer kinderen of jongeren met astma zitten. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk de meest onzichtbare. Een leerling met astma in de klas kan soms wat extra zorg nodig hebben. Dit kan zijn omdat er medicijnen gegeven moeten worden of omdat prikkels ook op school zoveel mogelijk vermeden moeten worden om astmaklachten te voorkomen. Daarnaast kan het contact de ouder(s) van de leerling wat intensiever zijn en kan het nodig zijn aan de andere kinderen in de klas uit te leggen wat astma is en wat dat voor gevolgen voor de betreffende leerling kan hebben. Een leerling met astma in de klas kan ook veel vragen bij je oproepen als leerkracht. Want hoe zie je of een kind het benauwd heeft? Wanneer geef je medicijnen? En hoe werken die medicijnen?
Hoe vermijd je prikkels die astmaklachten bij kinderen verergeren?
Om astmaklachten zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de prikkels die de astmaklachten bij een kind verergeren, zoveel mogelijk te vermijden. Zowel thuis, als op school. Dit kan best een uitdaging zijn, zeker op school. Het belangrijkste is om te weten of de leerling met astma in jouw klas allergieën heeft en welke niet-allergische prikkels zijn/haar astmaklachten verergeren. Bespreek dit met de leerling en zijn/haar ouder(s) en vraag ze ook om het door te geven als daar iets in verandert.
Tips voor het gesprek met de student of leerling met astma en zijn/haar ouder(s)
Door samen in gesprek te gaan met hulp van onze gesprekstools kunnen leerling/student, school en ouder helder krijgen welke rol astma speelt. Op basis van die inventarisatie kan gekeken worden naar mogelijke aanpassingen of ondersteuning die ook in gesprekstools staan genoemd. Ter aanvulling hieronder een aantal astma specifieke aandachtspunten.
- Vraag aan de student/ leerling en de ouder(s) hoe zijn/haar astmaklachten eruitzien en welke prikkels de astmaklachten verergeren. Astma is per kind of jongere verschillend, dus zorg er voor dat je goed weet wat er juist bij deze leerling Vraag bijvoorbeeld:
- welke momenten lastig kunnen zijn voor de leerling of wat juist goed gaat.
- Waar rekening mee gehouden kan worden.
- Maak concrete afspraken met de student/ leerling en zijn/haar ouder(s):
- Over wanneer medicijnen genomen moet worden. Vraag daarbij of de leerling/de ouder(s) iedere dag als de leerling binnenkomt aan wil geven of en wanneer medicijnen genomen dienen te worden.
- Over de mate van zelfstandigheid van de leerling.
- Is de leerling in staat zelf aan te geven wanneer de astmaklachten toenemen en wanneer noodmedicijnen nodig zijn? Of is jouw hulp daarbij gewenst?
- Kan de de leerling zelfstandig de medicijnen innemen of is jouw hulp daarbij nodig?
- Over wanneer de ouder(s) gebeld wordt (bijvoorbeeld bij welke klachten of wanneer medicijnen niet binnen een bepaalde tijd werken). Dit geeft de leerling en ouder(s) een veilig gevoel en voorkomt onenigheid achteraf.
- Over de plek van de medicijnen. Spreek met de leerling en de ouder(s) een vaste plek af waar ze de medicijnen neerleggen en zorg dat iedereen weet waar ze liggen. Geef aan dat het de verantwoordelijkheid van de leerling en/of ouder(s) is dat de medicijnen daar iedere keer bij binnenkomst neergelegd worden. Laten ze de medicijnen daar altijd liggen? Spreek dan met ze af dat ze regelmatig moeten controleren of er nog voldoende medicijnen in de puffer zitten.
- Maak een stappenplan samen met de leerling en ouder(s) waarin de gemaakte afspraken staan. Lamineer dit en zorg ervoor dat dit op een duidelijke plek te vinden is. Zowel voor de leerling, de leerkracht als voor eventuele invallers.
Meer informatie vind je: