Welke allergieën zijn er en hoe vaak komen ze voor

Allergieën komen de laatste 30 jaar steeds vaker voor en vormen wereldwijd een serieus gezondheidsprobleem. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een (chronische) allergie. De meest voorkomende allergieën bij kinderen zijn voedselallergieën (zoals koemelk, ei, noten, gluten), hooikoorts allergieën voor huisstofmijt, huisdieren en allergieën voor insectenbeten.

Wat merkt de leerling zelf

Kinderen met allergie zullen over het algemeen weinig hinder ondervinden als het gaat om hun leerprestaties. Wel kan het zijn dat kinderen soms wat vaker afwezig zijn door ziekenhuisbezoek. Daarnaast kunnen ze last hebben van bijvoorbeeld jeuk of benauwdheid. Als ze er slechter door slapen kan dit overdag op school leiden tot vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook na het hebben van een allergische reactie kan het kind zich een aantal dagen niet lekker voelen. Zeker als de allergie nog niet gediagnosticeerd is, kunnen concentratieproblemen en vermoeidheid overkomen als lui. Sommige ouders en kinderen ervaren meer angst door het risico op een allergische reactie door voedsel. Ook kan een leerling zich buitengesloten voelen als zij of hij niet mee kan doen met traktaties, ontbijt of kerstdiner op school waneer er geen rekening wordt gehouden met haar of zijn voedselallergie.

Een milde allergische reactie op school

Bij een milde reactie, dat wil zeggen wanneer de reactie zich beperkt tot jeuk en roodheid van de huid, kun je afwachten of het kind een antihistamine tablet geven. Bij twijfel, overleg dan met een collega die op de hoogte is. Je kunt het beste met het kind uit voorzorg naar een arts of naar de spoedeisende hulp gaan en daar het verdere beloop van de reactie afwachten. Laat iemand meteen contact opnemen met de ouders.

Een acute ernstige allergische reactie op school

Sommige voedsel, medicijnen en insecten allergieën kunnen een anafylactische shock veroorzaken. Het is belangrijk
dat de school hiervan op de hoogte is. Belangrijk is altijd het noodplan te volgen en de instructies van de ouders. Oudere kinderen kunnen zichzelf medicijnen toedienen. Bij jonge kinderen moet de leraar dat doen. De meeste kinderen hebben een noodset met een noodplan. Afhankelijk van de ernst van de klachten moet het kind medicijnen krijgen.

Aandachtpunten om over in gesprek te gaan bij een allergie in de klas

Als een kind een allergie heeft zullen in de meeste gevallen de ouders de school informeren. Als je op school bij een leerling klachten signaleert die het kind belemmeren in het volgen van het onderwijs, spreek daar dan over met de ouders. Als het kind thuis geen allergische reactie vertoont, maar op school wel, dan moet de schoolomgeving goed worden bekeken. Afhankelijk van de ernst van de allergie bij een kind is het goed een protocol op te stellen in samenspraak met de ouders. Iedereen op school weet dan hoe te handelen bij dit individuele kind in geval van een allergische reactie. Zorg als school dat je op de hoogte bent van elke (acute) benodigde handelingen die de leerling; bijvoorbeeld inhaler, medicatie of via de noodpen met adrenaline.

Door als ouder, leerling en school samen in gesprek te gaan met hulp van onze gesprekstools kunnen leerling/student, school en ouder helder krijgen welke rol de allergie speelt op school. Of het gaat om milde allergische reacties of dat er ook kans is op acute ernstige. Of er een protocol opgesteld moet worden. Op basis van die inventarisatie kan gekeken worden naar mogelijke aanpassingen of ondersteuning die ook in gesprekstools staan genoemd.

Meer informatie over allergieën vind je hier